2018 m. gruodžio 4 d., antradienis

Dailininkų keliais Saksonijoje



Kur teka Elbė ir kur susijungia Vokietijos Saksonija su Čekijos Bohemijos apskritimi, gamta sukūrė nepaprastai gražų paminklą – aukštyn iš senųjų miškų šaunančias smiltainio uolas ir tarp jų nardančius debesis. Saksonijos Šveicarija vadinama viena romantiškiausių Vokietijos vietų, o piligriminis dailininkų romantikų pamėgtas kelias Malerweg – gražiausiu pėsčiųjų keliu Vokietijoje. Iki šiol manau, kad tai viena gražesnių ir per mažai atrastų Europos vietų.

Dailininkų keliu praeitą rudenį keliavome kartu su kunigu Algirdu Toliatu ir fotografu, Nacionalinės premijos laureatu Algimantu Aleksandravičiumi. Penkias dienas žingsniuodami kalbėjomės apie Dievą ir apie meną, apie gamtą ir apie žmogų, apie tai, kas mums atrodo svarbu ir tai, kas svarbu iš tikrųjų. Kalbėjomės apie tai, kaip svarbu kartais žmogui išeiti į kelią.

Šį rudenį gimė mano knyga "Kelyje. 100000 žingsnių su kunigu Algirdu Toliatu". Knygos pirmasis tiražas jau išparduotas, jos vertimu jau susidomėjo vokiečiai ir netgi ispanai. O aš jus kviečiu į penkių dienų žygį knygoje aprašytu maršrutu.

Šį rudenį į kelionę kartu išsiruošė ir mano sūnus, jo sukurtą filmą apie mane ir Dailininkų kelią žiūrėkite čia: https://www.youtube.com/watch?v=nkZZhngwdPs

Kelio aprašymas

Šveicarų dailininkams Adrianui Zingg ir Antonui Graff prieš daugiau nei du šimtus metų keliaujant po Dresdeno apylinkes, tos smiltainio uolos taip patiko ir taip priminė gimtinę, kad jie jas pavadino Šveicarija. Taip ir prigijo pavadinimas Saksonijos Šveicarija. Jų keliais patraukė ir daugiau Dresdene studijuojančių ar dvare dirbančių dailininkų, tie vedėsi savo draugus rašytojus ir kompozitorius, todėl per miškus, uolas ir tarpeklius vinguriuojantis takelis buvo pavadintas Malerweg – dailininkų keliu.
Dailininkų kelias tęsiasi 112 km. Jis yra padalintas į aštuonerius etapus, tai yra aštuonios dienos ėjimo po 12-16 km. Trasos įvairaus sudėtingumo, bet kiekvienas etapas stebina vis kitokiais vaizdais. Mūsų kelionėje įveiksime penkis etapus ir eisime šiaurine, kalnuotesne Elbės puse. Pakeliui bus daug iškabų su tose vietose nutapytais peizažais ir aprašymais, dailininkų biografijomis. Be to, kaip ir piligriminiame kelyje, čia kiekvieno etapo gale bus galima rinkti atspaudus ir atvirutes su dailininkų reprodukcijomis.

Kelionės ypatumai

Užburto miško vaizdai
Šios kelionės tikslas yra palydėti jus į Kelią, apstulbinti nuostabiais vaizdais, paklaidinti pasakiškuose miškuose, pasivaikščioti debesyse, kad trumpam užmirštumėte aplink egzistuojantį šiuolaikinį pasaulį su visomis besivejančiomis technologijomis. Mes eisime per tiltelius, prausimės kriokliuose, lipsime tūkstančius laiptelių į viršų ir žemyn, kartais laiptais, kartais kopėčiomis, kartais tik pasilaikydami už virvinių turėklų, kartais turėsim perbristi balas, peržengti nukritusius medžius ar nusileisti į baugius tarpeklius. Bet mes tikrai užsuksime ant nuostabaus Bastėjos tilto, pereisime Velnio dugnu, praeisime pro akmeninius Utenvaldės vartus, leisimės Vilko tarpekliu, lipsime Dangaus kopėčiomis, grožėsimės atsiveriančia panorama nuo įvairių apžvalgos aikštelių ir ganysime debesis. Nakvynei gausite lovą nedideliame kambarėlyje arba bendrame kambaryje, bet pažadu, kad jis bus labai vaizdingoje Saksonijos vietoje – viduramžių pilyje, dailininko rezidencijoje, miško pensione, namelyje prie krioklio ar sename malūne. Tai tikriems keliautojams skirtos vietos, kurių nerasite booking'e ar airbnb.

Smiltainio uolos "kaltos" dėl nuostabių vaizdų
Kelionė yra piligriminė, netgi, sakyčiau, terapinė, ji skirta ne tik pasigrožėti vaizdais, bet ir sužinoti naujų dalykų apie save. Po tų 90 pėsčiomis įveiktų kilometrų grįšite kitokie, todėl nebijokite į ją leistis po vieną. Taip, tai nuotykis, ir kviečiu į jį pasinerti su vaikišku smalsumu ir atvirumu. Galiu jau iš patirties garantuoti, kad į grupę susiburia atviri, bendraujantys, geranoriški žmonės, tad vienišu tikrai nesijausite. Planuojamas grupės dydis – 10-12 žmonių.

Kelionei nereikalingas ypatingas pasirengimas, tik geri kalnų batai ir neperšlampami drabužiai. Reikia, kad būtumėte geros fizinės formos, neturėtumėte nesenų traumų ar problemų su kraujospūdžiu, nes vidutiniškai per dieną teks nueiti 14-18 km ir daugybę laiptelių. Turintiems aukščio baimę patariu dar kartą apgalvoti savo sprendimą keliauti, nes bus vietų, kur ją teks įveikti.

Mano paslaugos:

Aš nesu turistinis biuras, aš neorganizuoju kelionės ir nesirengiu uždirbti iš skrydžių ar viešbučių nuolaidų. Jums patiems reikės lipti į savo automobilius ir atlėkti iki Drezdeno arba pirkti lėktuvo bilietą iki Berlyno.

ßAš pasirūpinsiu nakvynėmis, pusryčiais, žemėlapiais, viešuoju transportu ir kuprinių pervežimu. Aš su jumis žygiuosiu kartu visus penkis dailininkų kelio etapus ir pasakosiu istoriją bei istorijas, atsakysiu į jūsų klausimus, kartais tylėsiu, kartais pavertėjausiu, o kartais pasidalinsiu savo patirtimi. Stabtelsim visose gražiose vietose, stabtelsim kai pavargsim, kai išalksim, kai norėsim nusifotografuoti. Vakarais gersime alų ar girą terasose, o kur bus galima - kepsime vakarienę ant griliaus arba vakarosim prie laužo. Pasakosim savo istorijas ir kursim savo kelionės pasakas.

2020 metų datos bus paskelbtos sausio mėn.
Jei susidomėjote, rašykite man laišką (lina.neverbickiene@gmail.com) arba susisiekite per fb.
Debesys - nuolatiniai palydovai

kopėčių aš jums pažadu sočiai
Kartais nakvosim pilyje..
...o kartais labai sename malūne

Kartais pabudus bus toks vaizdas..
...o kartais galbūt toks

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą