2016 m. gegužės 6 d., penktadienis

Berlynas skaito

 Šį šeštadienį skaito Lietuva, o praeitą savaitgalį skaitė Berlynas. Manau, kad tokių akcijų nebus per daug ir labai tikiuosi, kad jos veikia panašiai, kaip kasdien vaikui kartojamas "ar plovei rankas", kai žiūrėk, po metų kitų jau nebegirdi atsakymo "oi, pamiršau". Taigi, skaitymas yra toks pat įprotis kaip dantų valymas, rankų plovimas, vandenio kavai užkaitimas ir vandenio tualete nuleidimas. Negimėme juos mokėdami. Kažkas juos išugdė. Skaitymas taip pat yra išugdomas dalykas, todėl labai džiaugiuosi, kad pagaliau atkreipiamas dėmesys į skaitymą ir kad tokios akcijos mielai sutinkamos žmonių.

Berlyno pačiame centre esanti Bebelplatz 1933 metais vis dar buvo vadinama Operos aikšte, kai joje gegužės 10 dieną buvo užkurtas laužas ir į jį buvo metamos knygos. Geros, pasaulyje pripažintos žydų autorių knygos buvo nešamos tiesiai iš šalia esančio Humbolto universiteto bibliotekos ir metamos į ugnį. Žmonės baisėjosi tokiu vandalizmo aktu, nes Berlynas tuo metu itin didžiavosi savo literatūriniu pasauliu ir čia mielai kuriančiais rašytojais. Net dabar vokiečiai šiek tiek gėdijasi šio savo tėvynės istorijos tarpsnio. Kitą savaitę čia vyks skaitymai šiai sudegintoms knygoms atminti, o praeitą savaitgalį ištisas keturias dienas vyko skaitymo skatinimo akcija "Berlynas skaito". Aikštėje sukabinti hamakai, išmėtyti patogiausi sėdmaišiai, pastatytos knygų lentynos su 3000 knygų taip ir neleido praeiti pro šalį. Senukai, turistai, mamos su vaikais, jaunuoliai - visi smagiai leido čia laiką. Lentynose gulėjo romanai, kelionių apybraižos, vaikiškos knygelės, foto albumai ir net virimo knygos.

Miestai skaito iniciatyva prieš nepilną dešimtmetį gimė Austrijoje ir visą vasarą keliauja per miestus. Kasmet didėja į akciją įtraukiamų vokiškai kalbančios Europos miestų, kasmet pilnėja knygų lentynos ir atsiranda vis naujų skaitymo fanų. O jeigu taip Rotušės aikštėj kurį savaitgalį viešą bibliotekėlę įrengus ir sėdmaišių primėčius? Užuot kalbėjus apie skaitymą, sakyti - imk knygą, sėsk ir skaityk.


Aušra, Asta ir Vida skaitė "Ruduo Berlyne"

Skaitau ir aš

Knygų visiems skoniams

Sėdmaišiai tikrai patogūs


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą