2017 m. kovo 14 d., antradienis

Velykos kitaip Berlyne


Vieniems labai smagu, kai per šventes viskas kartojasi – kiaušinių dažymas, paskui daužymas ir nuotraukų postinimas FB, kiaušiniai su krienais ir su majonezu, baltos mišrainės pjaustymas, pyragų kepimas, susitikimas su giminėmis kaime arba šašlykų kepimas ir naminukės degustavimas pas draugus sodyboje. Labiau prakutę ar laiku spėję įsigyti ar išsinuomoti apartamentus, mauna prie jūros pakvėpuoti jodu ir druska ir paragauti brangių cepelinų Basanavičiaus gatvėje. Treti, dar geriau uždirbantys, tas kelias laisvas dienas išnaudoja tolimoms kelionėms prie šiltų jūrų arba bent jau į miestus arčiau pusiaujo, kur pavasarinė saulė šildo netaupydama spindulių. Ketvirti renkasi šventas vietas ir piligrimines keliones. (Tų aš niekaip neįkalbėsiu rinktis Berlyną).

Taigi tiems, kam nusibodo balta mišrainė ir vištienos kulšelių vyniotinis, bet kurie neturi laiko ir pinigų ispaniškiems kurortams, kviečiu rinktis Berlyną. Bilietai nebrangūs, nakvynė įperkama, renginių gausybė, o tų kelių laisvų dienų turėtų pakakti šventinei nuotaikai pagauti, kurios nori pasaulio šalies virtuvei išragauti ir miestui pažinti. Žinau, kad turit labai daug klausimų, nes tiesiog nesusimąstėte, kad Velykos gali būti švenčiamos kitaip. Todėl bandau čia atsakyti į pačius įvairiausius jūsų klausimus.

Kokios Velykos be kiaušinių dažymo arba kaip juos nudažyti viešbutyje?

O kam juos dažyti? Velykos kitaip yra tada, kai dažytus virtus kiaušinius nusiperki parduotuvėje, pas kepėją arba užsisakai bare.

Ar Dievas nesupyks, jei Velykų rytą nenueisiu į bažnyčią?

Aš ne kunigas, kad galėčiau kompetetingai atsakyti į šį klausimą, bet manau, kad Dievas vienodai užsuka ne vien į Vatikaną ar Vilniaus Katedrą, bet ir į Berlyno bažnyčias, kurių čia daugybė. Jei norit, galit skirti visą dieną bažnyčių lankymui. Aišku, čia evangeliškų yra šiek tiek daugiau, nei katalikiškų, bet gal tai visai tiktų prie Velykos kitaip koncepcijos. Pavyzdžiui, net į centrinę Berlyno katedrą (Berliner Dom) sekmadienį galėtumėte užeiti mišių metu be jokio mokesčio (šiaip kainuoja 7 eur suaugusiam ir 5 vaikui), tik reiktų nutaisyti pamaldžią, o ne smalsią turisto išraišką ir suslėpti visus fotoaparatus. Popiet labai rekomenduočiau užlipti į Zionkirsche bokštą. Pati bažnyčia visą sovietmetį stovėjo apgriuvusi, užmūrytais langais, o ir dabar atrodo labai asketiškai ir kartu labai berlynietiškai.

Bijau, kad pusryčiai viešbutyje bus įprasti, o norėtųsi kažko šventiškesnio.

Kavos puodelį su pyragėliu galima gauti kiekviename parke
Neimkit viešbutyje pusryčių, geriau užsisakykite (pageidautina iš anksto) kur nors brančui staliuką. Pavyzdžiui, aplink Kollwitzplatz yra turbūt kokios penkios kavinės, siūlančios brančą sekmadienį, tarp jų – ir legendinė Anna Blume. Už 12-15 eurų galėsite valgyti skaniausius dalykus, o ir dažytų kiaušinių tikrai bus. Jei norit visai kitaip – užsisakykit pusryčius Kroicberge esančiuose menininkų namuose Bethanien arba eikit išgert kavos sename autobuse įtaisytoje kavinėje Cafe Pförtner Wedding rajone.
Šiek tiek daugiau pasiūlymų nepamir6tamiems pusryčiams: http://www.iheartberlin.de/2015/06/13/10-awesome-places-for-breakfast-brunch-in-berlin/

O ką veikti Velykų dieną su vaikais, jei norim praleist laiką gamtoje, o ne muziejuose.

Mauerpark sekmadieniais groja ir labai geros grupės 
Po sočių pusryčių, o tai nutinka jau gerai įdienojus, berlyniečiai išlenda į parkus, nes privalomas velykinis vaikų žaidimas čia yra ne kiaušinių ridenimas, bet jų ieškojimas. Tėvai išslapsto kiaušinius po krūmais, tarp akmenų, gal net ir į gyvuliukų aptvarą įdeda, o vaikai laukia užuominų ir jų ieško. Ir nieko baisaus, jei ras ne savo, o kitų tėvų paslėptą kiaušinį – taip tik dar įdomiau. Aišku, kartu su paprastais kiaušiniais, slapstomi ir saldainiai, ir bent jau vienas kitas šokoladinis kiaušinis-siurprizas. Beje, prie daugelio parkų veikia ir nedideli privatūs naminių gyvūnėlių parkai (kinderbauernhof), kur gyvūnus galima ir paglostyti, ir pamaitinti, o per šventes juose dažnai dar ir vyksta renginiai vaikams. (Vienas šalia Bürgerpark, kitas šalia Mauerpark, dar keli yra Kreuzberg). Parke galite ir surengti pikniką – visuose juose galima sėdėti ant žolės, valgyti ir gerti alų ar vyną kad ir pusryčiams.
Jei norite įspūdingesnių parkų su įėjimo mokesčiais, niekada nesuklysite vaikus nusivedę į vieną iš dviejų Berlyne esančių Zoologijos sodų. Rekomenduočiau ir Garten der Welt su įvairių pasaulio kraštų sodais, sakurų parku ir didžiule žaidimų aikštele vaikams – ten per Velykas vyks vyšnių žydėjimo šventė. Zittadelle Spandau visą šventinį savaitgalį vyks Riterių šventė su turgumi, turnyrais ir įvairiomis atrakcijomis vaikams.

Ar mieste jaučiama velykinė dvasia?

Na, jei eisit turistine centrine gatve, tai gal ir nesutiksite nei kiškių, nei velykų bobučių. Bet jei norite atšvęsti Velykas berlynietiškai, turite užklysti į kokią nors vietą, kur kūrenami tradiciniai Velykų laužai. Pavyzdžiui, Britzer Garten (šeštadienį), Kulturbrauerei(sekmadienį) arba prie Weißensee ežero – ten visas tris šventines dienas bus ne tik laužas, bet alus bei muzikinė programa pačiam įvairiausiam skoniui.
Buvusiame rytų Berlyno centre Alexanderplatz ir vakarų centre Breitscheidenplatz vyks Velykinės mugės su karuselėmis mažiesiems ir muzikine programa visiems. Mauerparke vyks įprastas sekmadienis, kuris jums tikrai neatrodys įprastai – su blusturgiu, masiniu karaoke ir daugybe geros gatvės muzikos.

Vilniuj Velykų sekmadienio vakarą nieko labai nevyksta, daug kas uždaryta, visi išsivažinėję. O kaip Berlyne?
Velykų laužas Kulturbrauerei kieme

Berlyne uždarytos tik parduotuvės, bet kam jos? Alų ir limonadą su nedideliu antkainiu pardavinėja kioskeliai (vadinamieji spätkauf), visi restoranai, visos kavinės atidarytos bent jau nuo pietų, visi barai vakare ūžia. Velykų naktį vyksta tiek daug gerų vakarėlių, kad tikrai apsisuks galva, kol sugalvosit kur nueiti. Pavyzdžiui, vien senose traukinių dirbtuvėse Raw Gelände yra tiek skirtingų naktinių klubų, kad norėsis į visus užsukti. Arba užteks vien to, kad ten pasivaikščiosite. Arba afrikiečių centre Jaam – tikrai vyks nepakartojamas vakarėlis su nepakartojama publika. Kulturbrauerei už 10 eur nusipirkę bilietą, galėsit visą naktį šokti 10 aikštelių pagal skirtingų dj sukamą muziką.

O pirmadienis? Juk irgi šventė ir niekas nedirba.

Pirmadienį siūlyčiau skirti susipažinimui su miestu. Važiuokit prie sienos, vaikštinėkit po centrą, fotografuokitės prie Brandenburgo vartų ar prie Checkpoint Charlie, slampinėkit po Kreuzberg ar Neuköln rajonus, užlipkit ten į virš prekybos centro esantį barą Klunkenkranich su puikia panorama ir renginių programa. Arba nueikite į Zoologijos sodą, lankykite muziejus (Velykų pirmadienį jie dirbs, kaip įprastą sekmadienį), nueikite prie East side galerijos, pasėdėkit ten ant pievos, pastebėkit žmones. Arba pasiplaukiokit laivu Šprė upe. Arba po Wannsee ežerą. Arba tiesiog prigulkite krantinėje ir žiūrėkit į praeivius.

Teufelsberg - tai gatvės meno muziejus
Kas nori, pirmadienį gali jungtis prie mano vedamos ekskursijos “Berlynas kitaip”, kurios metu apeisime kelis pagrindinius istorinius objektus, palandžiosim po kiemus, pažiūrėsim grafičių, apžiūrėsim Berlyno sienos memorialą. O ekskursijos pabaigoje dažnai žmones nuvedu į kokią netikėtą vietą – taip įdomiau ir man, ir dalyviams. Šįkart tuos, kas dar turės laiko ir norės pamatyti kažką ypatingo berlynietiško, nuvesiu ir į Teufelsberg (nes kelionė į vieną pusę užtrunka apie valandą) – tai ant aukščiausio Berlyno kalno įsikūrusi apleista amerikiečių sekimo bazė, tapusi dabar gatvės meno muziejumi su nepakartojama laisvės atmosfera.
Teufelsberg - aukščiausias Berlyno kalnas
Mauerparke sekmadieniais žmonių šimtus kartų daugiau


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą